Duurzaam inpakken en nog leuk ook: Furoshiki!

Wist je dat er jaarlijks alleen al in december meer dan 30 miljoen rollen inpakpapier gebruikt worden? Das best veel hé. En best zonde ook. Het kost een hoop om te maken (tijd, geld, inkt, vervoer, bomen) en we gooien het zo weer weg. Maar ja, een ingepakt cadeautje maakt een cadeau juist nóg specialer, vind je niet? Ik ben op zoek gegaan naar alternatieven en weet je; er zijn al meer alternatieven dan je zou denken. En helemaal niet nieuw ook! Zo is daar om te beginnen: Furoshiki. Een Japanse inpaktraditie.

Furoshiki is een eeuwenoude inpaktraditie met vierkante doeken. Je pakt je cadeau zorgvuldig in zonder schaar of plakband maar met een mooie print, scherpe vouw (of niet) en knoop. Het doek geeft de ontvanger aan je terug of gebruikt het zelf weer om andere cadeaus mee in te pakken. Zo inspireer je de mensen om je heen mee te helpen onze voetafdruk iets kleiner te maken. De doeken zelf vormen natuurlijk ook op zich al een mooi cadeau.

Hergebruik! We gaan weer terug naar de cadeaupapierlade van je moeder! Hadden jullie die ook?

La La Fete had hetzelfde idee toen ze bij een kinderfeestje zagen hoe-veeel papier er doorheen ging. Furoshiki, daar kunnen we in Nederland nog wat van leren, dacht ze. En zo ontstond hun inpakdoekencollectie. De La La Fete-doek kun je dus ook steeds opnieuw gebruiken. Ze worden gemaakt van gerecycled PET (plastic dus!) of biokatoen. De stoffen worden in Nederland bedrukt en in een atelier van mensen met afstand tot de arbeidsmarkt tot doeken gemaakt. Met de hand dus.  Als het nodig is, kan de doek gewassen worden op 30 graden. Zo gaat ie lekker lang mee.  Het doek is er in de afmeting 70×70: (perfect voor het verpakken van geschenken zoals een wijnfles, boeken of een bosje gedroogde bloemen) en 50 x 50 cm: perfect voor het verpakken van kleinere geschenken, zoals een geurkaars, boek, sieraden of iets lekkers.

Ben je nieuwsgierig geworden maar weet je nog niet precies hoe of wat? Bij bestellingen die een inpakdoek bevatten krijg je een klein kaartje met wat inpaktips. Maar het is niet moeilijk hoor ;-). (En inpakdoeken vind je via deze link!)